2.06.11 г.

Mokume Gane

Мокуме Гане (Mokume Gane) е древна техника за обработка на метала, която е възникнала през 17ти век в Япония като първоначално е използване на ковачите при украсата на самурайските мечове. В традиционната японска култура мечът не е само бойно оръжие, но и символ на самия воин. Майсторите-ковачи разработили множество техники за украса на самурайските мечове. Именно една от тези техники е Мокуме Гане, което преведено буквално означава дърво око метал.
Смята се, че тази техника е открита от Денбей Шоами, майстор-ковач от 17ти век, който я използва при декорирането на самурайските мечове. Тя включва създаването на метални  листове с различни комбинации от злато, сребро или медни сплави, които се сливат в уникални разцветки, наподобяващи естествените шарки на дървесината.
Техниката Мокуме Гане е традиционен занаят за Япония и нейното овладяване е изключително трудно. Постепенно оригиналната техника започва да се използва и други сфери - изработка на съдове, а по-късно и в бижутерията. Заради сложността си обаче тази техника никога не е била широко разпространена.
В началото на 20ти век тази техника е почти забравена в Япония и непозната в западния свят.
През 70те и 80те в САЩ се заражда интерес към прилагането на Мокуме Гане в бижутерията и постепенно тази техника набира известна популярност.
Днес Мокуме Гане не е често използвана поради своята сложност и усилията и търпението, които изисква нейното прилагане. Същевременно именно тази техника позволява да бъдат създавани бижута с уникален стил и красота. се използва за направата на едни от най-красивите бижута. Използвайки Мокуме Гане днес бижутерите изработват венчални халки, годежни пръстени и други бижута.
Най-популярните комбинации метали са 18каратово бяло злато с паладий, сплави с платина, сребро или злато микс от 18каратово жълто злато с 14каратово розово злато. 
Богат източник на информация за тази техника, както и на бижута, изработени с нея е сайта на Джеймс Бинион. Тук може да поръчате своето бижу, както и да вземете активно участие в неговото изработване като изберете сплав от какви метали да бъде използвана.
За момента мисля, че подобни бижута не се предлагат в България, но има много варианти за поръчка от чужбина. Ако някой знае бижутерийна фирма, която предлага подобни бижута и у нас, ще се радвам да сподели.
източник
източник

Останалите снимки, използвани в статията, са от сайта на Джеймс Бинион.
2 коментара:

  1. Бижутерско ателие АНМАР ЕООД в Велико Търново изработва бижута Мокуме Гане по поръчка
    www.graviranebg.com

    ОтговорИзтриване
  2. Знаете ли някъде в София?

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...