19.06.11 г.

Тифани


източник

Тифани е една от най-известните и разпознаваеми марки бижута. Стартирайки с малък магазин, Чарлс Тифани превръща своята компания в символ на романтика, стил, качество и лукс.

Чарлс Тифани купува първите си диаманти от френските аристократи, които се завръщат във Франция след Революцията от 1848 и искат да заменят своите бижута и скъпоценности за пари в брой. До този момент на американския пазар не са били предлагани толкова скъпи и екзотични диаманти и скъпоценни камъни и американската преса обявява Чарлс Тифани за "Краля на диамантите".

Тифани създават известния модел на пръстен с диамант през 1886, при който диамантът е изнесен от самия пръстен, така че негова красота да изпъкне в целия си блясък. Този модел и до ден днешен е най-популярния модел за годежен пръстен с диамант.
източник

Постепенно бижутата на Тифани намират място и в историята на бижутерията. Сребърна гарафа да вино, изработена от Тифани е подарена на Президента Линкълн през 1861 по повод неговото встъпване в длъжност.

Главният дизайнер на марката Джеймс Уайтуотър прави нов дизайн на Големия печат върху американския герб. Тифани също така е автор на първата купа на Световния шампион по бейзбол през 1888.

Всяка година Тифани създава нов трофей Винс Ломбарди, наградата за отбора от НФЛ, който печели Супер боул съответната година.

Синята кутия на Тифани

Още през първата година от своята дейност, магазинът на Тифани въвежда Малката синя кутия, в която се опаковат покупките. Елегантната синя кутия с бяла панделка се превръща в неизменна част от образа на компания, като Тифани е патентоват нейния син цвят, който днес е познат като Tiffany Blue.

Компанията придобива огромна популярност с помощта на поп културата. Във филма Мъжете предпочитат блондинки (1953) Мерелин Монро изпява песента "Диамантите са най-добрият приятел на момичетата", къдете марката Тифани се споменава два пъти.

Няколко години по-късно се появява филма „Закуска в Тифани” (1861), където кино-иконата Одри Хепбърн изиграва ролята на дама, която е обсебена от лукса на известния магазин на Тифани на 5то авеню в Ню Йорк.
източник
Марката продължава да присъства на телевизионни екран в сериалите Грозната Бети, Клюкарката, Клуб Веселие.

Дизайнери на марката днес

  • Франк Гери с колекциите Axis, Equus, Fish, Flux, Orchid, Torque, and Tube
  • Елза Перети с колекциите Bean, Diamonds by the Yard, Open Heart, Sevillana, and Teardrop
  • Палома Пикасо с колекциите Loving Heart and Sugar Stacks.
  • Жан Шлумбергер
Някои от по-характерните бижута с малката Тифани:

източник

източник
Golden charm Bracelet

източник
Серията ключове - още една от известните колекции на Тифани

източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...