8.06.11 г.

Кървави диаманти

източник
Каква е цената за тези диаманти - кампания на Амнести Интернешънъл

Зад бляскавия свят на диамантените бижута понякога се крие и една понякога кървава реалност. Терминът „кървави диаманти” се появява в края на 90-те години, когато е използван за пръв път от правозащитни организации. Той включва всички ценни камъни, които се използват за финансиране на въоръжени конфликти и други престъпни дейности. Голяма част от населението на Африка, включително деца, е принуждавано да работи в диамантените мини срещу  при кошмарни условия на труд. Добитите диаманти се продават от бунтовнически групи, които финансират престъпните си дейности.

Конфликтни диаманти са тези, които бунтовниците открадват по време на транспорта или вземат със сила от законни мини. Диамантите се внасят контрабанда в търговията с диаманти и се продават като законни скъпоценни камъни. Тези диаманти често са основен източник на финансиране за бунтовниците, като в цялата верига се включват търговци на оръжие, контрабандисти, корумпирани чиновници и търговци на диаманти.

Проблемът с кървавите диаманти придоби по-голяма популярност след излизането през 2006 на филма „Кървав диамант” с участието на Леонардо ди Каприо и Дженифър Конъли. В своя филм режисьорът Едуард Зуик проследява пътя на огромен розов диамант, открит в Сиера Леоне през 90те години от рибар, който работи като роб в мина, контролирана от бунтовниците мина. Филмът представлява завладяващ разказ как диамантът променя съдбите на хората и въпреки че е измислица, той се основа на действителни факти.

В света потокът от кървави диаманти идва предимно от южна, западна и централна Африка - Ангола, Конго, Сиера Лионе, Либерия и Кот д’Ивоар. ООН и правозащитни организации по света работят предотвратяване навлизането на конфликтни диаманти в световната търговия с диаманти. За тази цел от 2000 се прилага процедура по сертифициране, наречена «Процеса Кимбърли». Съгласно тази процедура се изисква всяка държава да удостовери, че всички необработени диаманти, които тя изнася, са добити по законен начин. Крайните купувачи също са насърчавани да изискват сертификат, че диамантите и диамантените бижута, които те купуват, са от източник без конфликти.

Според Диамантения съвет днес около 99% от всички диаманти, които се търгуват, са от безконфликтни райони.

източник
Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...