10.06.11 г.

Какво трябва да знаем за диамантите

При оценката на диаманта се използват следните характеристики, които на английски език са обединени в така-наречените s - карати (Сarats), чистота (Сlarity), цвят (Сolor) и шлифоване (Сut)- 4-те “C”. За да подпомогнем избора ви на най-подходящия диамант, накратно ще ви запознаем с всяка една от тези характеристики.



Карати:
Каратът е мярката за тегло на диаманта. Един карат е равен на 200 милиграма или 0.20 грама, а диаметърът му е 6.5мм (при кръгъл камък).

Каратите на диамантите се отнасят до тяхното тегло и представляват различна мерна единица от каратите при златото, където те се отнасят до процента чисто злато в дадената сплав.

Два диаманта с еднакви карати имат различна цена, тъй като в нейното определяне се включват и останалите характеристики – цвят, чистота и шлифоване. Затова при диамантите по-големия размер не означава по-хубав/ценен камък.

източник
Чистота:
Чистотата на диаманта показва наличието или липсата на дефекти и примеси в самия камък. Повечето диаманти имат малки дефекти, които се появяват при формирането им. Колкото по-малко примеси има даден скъпоценен камък, толкова повече светлина и блясък отразява той, и съответно толкова по-висока е неговата цена. Оценката са чистотата на диаманта се определят от изгледа на камъка при десеткратно увеличение. Идентификациите за чистота на диаманта са:


F-IF
Flawless or Internally Flawless
Чист диамант, без дефекти, много рядък
VVS1 – VVS2
Very Very Slightly
Много малък дефект
VS1 – VS2
Very Slightly
Малък дефект, видим трудно и с 10х увеличение
SI1 – SI2
Slightly Included
Дефект видим с 10х увеличение, а при SI2 видим дори и с невъоръжено око
I1 – I2 – I3
Included
Диамант с видими дефекти



източник
 Цвят:
Прозрачните диаманти са едни от най-желаните, тъй като те отразяват най-добре светлината. Цветните диаманти съдържат примеси или структурни дефекти, които пораждат оцветяването. Процесът на формиране на диамантите позволява само малко от тях да са истински безцветни и това ги прави толкова скъпи. В същото време някои специфични цветни диаманти, които са ценни точно заради цвета си. А той може да варира от синьо, през зелено до ярко жълто. Съществува така наречената професионална цветова скала
GIA, която започва от D, минава през цялата азбука и свършва със Z. Диамантите оценени с D и F са най-скъпите.От всички цветни диаманти червените се срещат най-рядко. Но и всички останали са достатъчно ценни и непредходни.


Шлифовка

Шлифовката на диаманта е нещо различно от неговата форма. Формата определя само общия облик, от нея не зависи непреходността на диаманта. Съществуват пет оценки за шлифоването: идеално, отлично, много добро, добро, лошо.

Това са някои от най-често срещаните форми на диамантите, които се използват в бижутерията днес.
източник

източник
Cushion cut diamond

източник
Round cut diamond

източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...