25.03.11 г.

За бижутата по ирландски

Това е един позакъснял мартенски пост по случай Денят на Свети Патрик. Темата за келтските и ирландски бижута не може да бъде обхваната само в един пост, затова с в днешния материал ще представя накратко само едно традиционно ирландско бижу, може би най-уникалното и интересно - Claddagh ring.

Пръстенът „Клада” e традиционен пръстен, който представлява халка с две ръце, който държат сърце и върху него е поставена корона. Пръстенът се подарява като символ на приятелство, вярност и любов и представлява традиционна ирландска венчална халка. Смята се, че дизайнът произхожда от рибарското селце Клада, Голуей в Ирландия. За първи път пръстенът се появява през 17 в. по време на управлението на Кралица Мери ІІ.

Съществуват три традиционни начина на носене на пръстена, които разкриват семейното положение на човека, който го носи.
- Ако го носите на дясната ръка с насочено навън сърце, вие давате знак, че сте необвързан
- Ако го носите на дясната ръка със сърце насочено навътре, това е знак, че сте обвързан
- Когато пръстенът се носи на лявата ръка, това означава, че човекът вече е сгоден или семеен.

Съществуват много легенди за произхода на пръстена „Клада”, но тази е най-популярната от тях:

Историята започва когато екипажът на една рибарска лодка от Клада на западния бряг на Ирландия, е пленен от алжирски пирати. Един от пленените рибари е Ричард Джойс, който е продаден на един Мавър. Мавърът се оказва майстор златар и от него Джойс се научава да изработва бижута. По време на своето отвличане ирландския рибар е сгоден и му предстои да се ожени. Вдъхновен от своята любима, по време на своето пленничество той създава пръстена „Клада”, като включва в него сърцето като знак за любов, короната – знак за вярност, и ръцете – символ на приятелство.

Легендата разказва, че Мавърът е толкова впечатлен от добрата работа на Джойс, че го освобождава и му предлага да се ожени за неговата дъщеря. Но Джойс никога не забравя своята любима и след освобождаването си той се завръща при нея. Тогава Джойс й подарява пръстена „Клада”. Инициалите на Ричард Джойс са открити върху един от най-старите маркирани пръстени „Клада”.

Днес тези пръстени не се използват толкова често като венчални халки, но остават популярен подарък. Те могат да бъдат изработен от сребро или злато, срещат се и модели с различни скъпоценни камъни.

Модел от бяло злато със сърце от аквамарин



Източник: Jewels for me


Един класически модел
Източник: Fitzpatrick's Irish store


Символите на пръстена "Клада", вградени в класическа халка

Източник: Celtic wedding rings

1 коментар:

  1. Прекрасна статия! Аз имам такъв пръстен и никога не се бях вглеждала в него по този начин, нито бях осъзнала, че това са ръце и корона. Дори мой познат бижутер го определи като много кичозен, но аз винаги съм го носила с удоволствие, защото ми е подарък от мъжа, когото обичам. След като прочетох тази красива легенда за мен пръстенът е още по-скъп

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...