26.04.11 г.

Десет от най-известните диаманти в света

1. Диамантът Тейлър-Бъртън
източник
Оригиналният диамант е открит в мина в Южна Африка през 1966 и тежи 240.8 карата. Диамантът Тейлър-Бъртън е оформен в крушовидно бижу от бижутера Хари Уинстън и тежи 69 карата. Диамантът е купен от актьорът Ричард Бъртън за неговата съпруга Елизабет Тейлър по случай нейния 40ти рожден ден.
Елизабет Тейлър не е първата притежателка на този диамант. Първоначално той е собственост на Хариет Аненберг Еймс, която го продава на търг, защото се страхува да не бъде откраднат или изгубен и затова не го носи. Диамантът е купен от собствениците на Картие, от които го купува актьорът Ричърд Бъртън за своята съпруга Елизабет Тейлър по случай нейния 40ти рожден ден през 1972.

източник
Елизабет Тейлър притежва множество скъпи бижута, част от тях подарени й от самия Бъртън, но този диамант се превръща в символ на техния бляскав холивудски стил на живот.
След развода си с Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър продава диаманта на търг през 1978. Сумата от 5 милиона долара, получена за диаманта, е използвана за построяване на болница в Ботсвана. Днес диамантът Тейлър-Бъртън е собственост на дизайнера Робърт Муауад.


2. Диамантът Санси
Диамантът Санси е 55 каратов диамант с бледо лимонено жълт цвят, за който се смята, че произхожда от Индия. През 15в. диамантът принадлежи на Карл Плешиви от Бургундия. Той го носи за късмет, но губи битката, живота си и диаманта.
източник
По-късно диамантът е купен от Николас Харле дьо Санси от Константинопол, който го занася във Франция.
Диамантът става известен по времето на крал Анри ІІІ, който го носи върху своята шапка.
Диамантът Санси шества из английския и френския кралски двор в продължение на години. Хенри ІV го „взема на заем” като гаранция, за да събере нова армия. За съжаление, диамантът не достига до краля, и по-късно при аутопсия е открит в стомаха на доверения пратеник.
По-късно Санси става притежание на френския крал Луи ХІV. Диамантът е откраднат по време на френската революция и по-късно е продаден на руски принц.
През 1906 Уилиям Удлдорф Астор купува диаманта като сватбен подарък за своя син. Лейди Астор носи диаманта инкрустиран в тиара.
Днес диамантът Санси се намира в галерия Аполон в Лувъра в Париж.

3. Диамантът Регент
източник
Диамантът Регент първоначално е известен като Пит и е открит през 1701 от роб, който го открадва и избягва с него в морето.
По-късно диамантът е продаден на английския губернатор на Индия, Томас Пит – откъдето идва и името Пит.
Оригиналният диамант тежи 410 карата, но по-късно е раздробен на няколко парчета, най-голямото от което тежи 140 карата. Диамантът е бледо син на цвят, въпреки че има малко несъвършенство, той е един от най-красивите диаманти.
През 1717 Филип ІІ, дук на Орлеанс, и по това време, Регент на Франция, купува диаманта, от него идва и името регенския диамант.
По време на френската революция диамантът Регент, заедно с останалите кралски бижута, е откраднат. По-късно той е намерен отново и Наполеон го инкрустира в своя меч. След като той е изпратен в изгнание, неговото втора съпруга, пренася диаманта в Австрия, след което той е върнат на Франция.
Днес диамантът Регент се намира в Лувъра, Париж.

4. Диамантът Хоуп
източник
Диамантът Хоуп е голям, син диамант, който тежи 45 карата, открит в Индия. Синият цвят на диаманта идва от следите от борон, които се съдържат в него.
Диамантът Хоуп е най-известният диамант, за който се разказват множество легенди. Говори се, че той е прокълнат и носи лош късмет, дори смърт на неговия собственик.
източник
Смята се, че е откраднат е от Индия, където, според легендата, било третото око в статуята на богиня на смъртта и разрушението Кали. Жан-Батист Таверние купува диамант в Индия и го продава на френския крал Луи ХІVпрез 1668. Кралският бижутер нарязва диаманта и остава един голям 68 каратов диамант. Луи носи диаманта на колие по време на официални събития.
Още от този момент тръгва мълвата за проклятието на тази скъпоценност, защото по времето на пренасянето му на стария континент пламва епидемия от чума. Жан-Батист Таверние умира от ужасна смърт — разкъсан е от кучета, а Кралят-Слънце по време на танци си навяхва крака, получава гангрена и умира. Сдобилият се в наследство с диаманта крал Луи XVI го подарява на съпругата си Мария-Антоанета, която завършва трагично живота си, обезглавена на гилотината.
По време на френската революция огърлицата е открадната и занесена в Лондон, откъдето изчезва за 20 години.
През 1812 диамантът с появява отново в Англия при мистериозни обстоятелства и е купен от богат колекционер Филип Хенри Хоуп.
След смъртта на Хоуп, диамантът често сменя собствениците си, включително търговеца на диаманти Пиер Картие, и Хари Уинстън, търговец на диаманти от Ню Йорк, който го дарява на музея Смитсониън

5. Кулинан
източник
Диамантът Кулинан е най-големият диамант намиран някога. Той тежи 3 106 карата и е открит в Южна Африка през 1905 и е кръстен на собственика на мината, сър Томас Кулинан. Той е генерал на бившата британска колония и подарява диаманта на крал Едуард VІІ като подарък за неговия рожден ден през 1907.
Диамантът Кулинан бил отнесен в Амстердам на най-добрия ювелир Йозеф Аскер, който получил поръчка да раздели с един удар камъка така, че да се получат минимално количество късове. Няколко месеца минали в изучаване на структурата на камъка, за да се избере най-подходящата точка за удара. Накрая ювелирът не се решил сам да го нанесе и предоставил тази възможност на ученика си, а според легендата самият той припаднал от вълнение в решителния момент. Когато се свестил, разбрал, че изчисленията му все пак са били правилни и диамантът е разделен успешно. Операцията била повторена още няколко пъти и накрая се получили 9 големи камъка и 100 по-малки. Шлифоването им отнело 2 години на майстора. След 7 години обработката на основните камъни на “Кулинан” била завършена.
Днес 9те големи диаманта са част от британските кралски бижута и са изложени в Тауър в Лондон.
Носи се легенда, че върху оригиналният диаманат е имало следи, че от него е отчупено парче. Смята се,  откривателят на диаманта е отчупил около 1200 карата от него, преди да го продаде на сър Кулинан, което означава че първоначалният диамант е бил внушителните 5000 карата.

6. Кох-и-Нор
източник
Кох-и-нор е овален диамант, който тежи 105 карата и никога не е продаван за пари. Смята се, че оригиналният диамант е тежал 600 карата. Според легендите, който притежава този диамант, той управлява света.
Диамантът произхожда от Индия и за първи път се споменава през 1304, когато индийския раджа на Малуа притежава камъка.
В продължение на две столетия диамантът е собственост на индийските владетели до 1739, когато шахът на Персия получава диаманта чрез трик. Той предложил размяна на тюрбани, обичайна практика за времето. Когато шахът получил прочутият диамант, той възкликва – Кох-и-нор – Планина от светлина!
След много приключения през 1851 диамантът пристига при кралица Виктория. Тъй като не е достатъчно блестящ, диамантът е разразяван отново и от 186 достига до днешните 105 карата.
Кох-и-нор е инструктира в малтийския кръст на британската корона заедно с над 2000 други диаманта.
Според легендите, диамантът носи нещастие и лош късмет на мъжете и добър късмет на жените, които го притежават.

7. Дрезденският зелен диамант
източник
Този необикновен и рядък крушовиден диамант тежи 40 карата и е кръстен на столицата на Саксония – Дрезден. Неговият наситено зелен цвят, придобит от естествено излагане на радиоактивни материали, го отличава от останалите диаманти. Зеленият диамант от Дрезден произхожда от Индия и е купен от Фредерик Август ІІ, син на управителя на Саксония, Фредерик Август ІІ. Диамантът се предава от поколени на поколение в семейството на Фредерик Август. Днес дрезденският диамант се намира в Музея Албертиниум в Дрезден. За кратък период той е бил изложен в Музея Смитсониън в Ню Йорк, по молба на Хари Уинстън, заедно с диаманта Хоуп. Според прочутият бижутер на диаманти, единствено дрезденския зелен диамант е достоен да стои редом до диаманта Хоуп.

8. Диамантът Екселсиор
източник 
Екселсиор е открит в Африка през 1893. необработеният диаманта тежи 995 карата и е бяло-син на цвят с малко черни точки. Формата на диаманта е необикновена – гладък от едната страна, с връх от другата. Името Екселсиор явно идва от този връх, тъй като екселсиор означава по-висок.
До 1905, когато е открит Диамантът Кулинан, Екселсиор е най-големият познат диамант в света.
Диамантът е раздробен на три големи парчета и други по-малки. Отделните диаманти Екселсиор са продадени по отделно, като някои от тях са купени от Тифани, за други се говори, че са станали притежание на Де Биърс.

9. Диамантът Орлов
източник
Диамантът Орлов е един от най-известните руски диаманти и е част от съкровищата от диамантения фонд.
Диамантът е инкрустиран върху имперския скиптър на Катерина Велика. Той тежи 198 карата и е блед синьо-зелен цвят. Диамантът има формата на половин гълъбово яйце и има лека вдлъбнатина от едната страна. Диамантът Орлов е специален, тъй като е запазена оригиналната му шлифовка.
Според легендите този диамант някога е бил част от статуя в индуски храм. Той е откраднат от френски дезертьор, който го продава в Мадрас. Диамантът пътува прз цяла Европа и накрая е купен от руския граф Орлов, който помага на Екатерина Велика да се възкачи на престола и същевременно е неин любовник. Но Екатерина не се омъжва за Орлов. Той купува голям диамант, за да напомня на Катерина за помощта, която и е оказал. Цената на диаманта е била 400 000 рубли, което е огромна цена за времето си. Катерина приема диаманта, но не своя любовник. Граф Орлов умира самотен в психиатрична клиника, но диамантът все още носи неговото име.
Днес диамантът Орлов е едно от 7-те чудеса на Диамантения фонд на Русия. В началото на 1770 година е бил изработен скиптър на руските царе — златен, с изчистени форми, състоящ се от 3 части, разделени от двойка брилянти. Завършва с украсена с черен емайл и брилянти корона с двуглав орел, която може да се развива и замества с едноглав орел при коронациите в Полша. Малко под върха блести диамантът Орлов.

10. Диамантът Шах
източник
Диамантът Шах е с формата на саркофаг и тежи 88 карата. Той е жълт на цвят, изключително прозрачен.
Намерен е в Централна Индия, вероятно през 1450. Той е една от ценностите на шахския двор, чиято столица бил град Ахмаднагар. През 1591 г. шах Низам заповядал да гравират на една от стените на елмаза надпис: „Бурхам Низам шах Втори. 1000 година“.
През същата 1591 година господарят на Северна Индия - великият могул Акбар, превзел град Ахмаднагар и диамантът станал негова собственост. Внукът на Акбар - шах Джехан, заповядал да се гравира още един надпис на другата стена на елмаза: „Син на шах Джехангир - шах Джехан“. Вероятно годината е била 1641. Ауренг Зеб - син на шах Джехан, закачил диаманта на своя трон и го обкръжил с изумруди и рубини. До 1738 този скъпоценен камък се е съхранявал в Делхи.
През 1738 Индия е нападната от шах Надир, който взема диаманта и го отнася в Персия. През 1824 на трета стена на елмаза се появява още един надпис: „Владетел Каджар-Фатх Али-шах султан. 1242 година“.
Диамантът Шах добива истинска известност с печалните обстоятелства около смъртта на руския дипломат и писател Александър Грибоедов. Той е убит през 1829 година в столицата на Персия, Техеран. Руското правителство иска да бъде наказан виновникът. Уплахата в двора на шаха довежда до изпращането в Русия лично на неговия син Хосрев Мирза, за да поднесе в дар на императора (в тогавашната столица Санкт Петербург) диаманта Шах. Щедрият подарък на шаха спасява от кръвопролитна война Русия и Персия, а диамантът се съхранява и днес в Диамантения фонд на Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...