6.05.11 г.

Бучелати


Продължаваме своя разказ за най-известните и скъпи марки бижута по света. След историята на Хари Уинстън, днес ще ви представим накратко създаването и развитието на марката Бучелати, малко известна на широката публика, но отличаваще се с уникален дизайн на бужита и други артистични изтънчени произведения на изкуството от сребро и злато. 

Според фамилната история, традицията на семейството в бижутерията стартира в средата на 18 век. През 20в. Марио Бучелати възражда тази традиция и бързо постига световна слава.

При участието си в Изложението в Мадрид, Марио Бучелати привлича вниманието на обществеността, като захвърля скъпо бижу през витрината, когато една клиентка поисква отстъпка, като извиква „Аз не съм занаятчия!”. На следващия ден всички посетители се тълпят пред неговия щанд и той бързо разпродава всичко.

По-късно Марио Бучелати е поканен да изложи работите си в самостоятелна изложба. Членовете на кралското семейство на Испания са силни впечатлени от представените бижута и се превръщат във верни фенове и приятели на семейство Бучелати. Самият Марио Бучелати е наречен „Принцът на златарите”. През 1951 Бучелати става първият италиански дизайнер, който отваря магазин на 5то Авеню в Ню Йорк. След смъртта на Марио, неговите синове поемат компанията.

Най-голямото постижение на дизайна на Бучелати е богата текстура на метала, постигната с множество различни техники за гравиране. По този начин често повърхността на завършеното бижу прилича на фин плат: тюл, дантела. Използват се и техники за създаване на мрежи, пчелна пита и др. Смесването на различни благородни метали също е характерна черта на марката. Използваните скъпоценни камъни често са необичайни - сапфири и рубини, диаманти.  Ежегодно Бучелати  произвежда не повече от 3000 - 4000 изделия, при това често те са изработени на преките потомци на основателите на марката. 

През 1970те и 1980те Джан Мариа Бучелати изработва и изключителни произведения на изкуството от благородни метали и скъпоценни камъни – свещници, амфори, комплекти за шах. Сребърните прибори и посуда на марката също се отличават с изключителен дизайн и качество.

източник


източник

източник
Сребърни съдове


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...