16.12.11 г.

Steampunk jewellery

Днес ще ви представя един особен стил бижута – steampunk. Това си е цял стил в изкуството и дизайна, който е вдъхновен от парните машини от края на 18 век като пресъздава тяхната сложна механика в съвременни аксесоари и декоративни предмети.
Според определението на стиймпънк в Уикипедия – това е „под-жанр на научната фантастика, фентъзи, алтернативна история и измислените история, който добива популярност през 80те и 90те години на 20ти век. Стиймпък е свързан с периода, през който активно е използвана парната енергия – Викторианската епоха във Великобритания или ерата на Дивия Запад в САЩ, като се вплитат елементи от научната фантастика или фентъзи”.
Разбира се, нашето внимание е насочено най-вече към бижутата, изработени в този стил, които продължават да са популярни и днес. Самата аз не притежавам подобни бижута, като цяло не подхождат много на стила ми, но никога не е късно за промяна. Стиймпънк носят едновременно носталгия по едни отминали епохи и от друга страна, техният фантастичен елемент ни пренася в бъдещото (онова нереално бъдеще в собственото ни въображение).
От практична гледна точка, стиймпънк бижутата съчетават механиката на парните машини и изяществото на скъпоценните камъни и благородните метали. Те често включват използването на прецизно изработени (псевдо)-часовникарски механизми, съчетани с финно шлифовани камъни и кристали.
Не познавам конкретен дизайнер, който работи в този стил, но търсейки информация в нета, попаднах на този страхотен магазин в Етси, чийто предложения илюстрират прекрасно темата на стиймпънк бижутата.

Снимките са взети от London Particulars - Steampunk Design on Etsy1 коментар:

  1. Здравей, аз работя в този стил. :) https://www.facebook.com/pages/GoDesign-Jewelry/150757895001639 - Това е страницата на бижутата ми :)

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...