1.05.11 г.

Хари Уинстън - бижутерят на звездите

Както ви обещахме в статията Топ 10 на най-добрите марки бижута, в отделни постове ще ви разкажем историята на всяка една тях.

Днес започваме с поставения на първо място Хари Уинстън. Някои от вас може и да не са чували това име, но със сигурност са виждали неговите бижута, носени от най-големи холивудски звезди на червения килим.

Хари Уинстън е известен като бижутерят на звездите и кралят на диамантите. Неговата история в света на бижутата започва, когато родителите му емигрират в САЩ от Украйна и стартират малък семеен бизнес с бижута. Легендата разказва, че едва 12-годишен Хари разпознава изумруд от 2 карата в заложна къща и го купува за 25 цента, като го продава за 800 долара няколко дни по-късно. Историята прилича много на популярния разказ за забогатяването на Рокфелер, но дали това е истина или само легенда, е трудно да се каже.

Безспорно, Хари Уинстън притежава набито око за скъпоценни камъни и достатъчно хъс, за да рискува с покупко-продажбата на диаманти на борсата. След като почти банкрутира за една нощ, когато негов служител го ограбва, той започва да търси нови бизнес възможности.

Хари Уинстън забелязва, че в окръг Ню Йорк се продават на търг множество имоти на починали богатши. На тези разпродажби се продават и техните колекции скъпи бижута на на изключителна занижени цени поради техния старомоден дизайн. Една от първите придобивки  на Хари Уинстън е покупката за 1 милион долара на колекцията бижута на Ребека Дарлингтън Стодард, богата наследница от Питсбърг.

Хари Уинстън използва бижутата от колекцията в нови, съвременни модели, които продава с голяма печалба. Следващата голяма покупка на Хари Уинстън е прочутата колекция бижута на Арабела Хънтингтън, която включва предимно бижута на френски дизайнери, като Картие. При преработката на тези бижута и използването им в нови, модерни модели, Хари Уинстън демонстрира своето изключително майсторство като бижутер.

Постепенно компанията на Уинстън се превръща с най-известния марка дизайнерски бижута за звездите и самият Хари Уинстън започва да купува и колекционира известни диаманти. През 1925 той купува диаманта Джонкър, който е 726 карата за 700 000 долара. Уинстън поема риска диаманта да бъде разрязан без да го застрахова, като плаща 30 000 долара за това. Той също така изпраща диаманта по пощата, а не наема куриер, който да извърши доставката.

Най-ценният диамант в колекцията на Уинстън е диамантът Хоуп, който той купува през 1949 при разпродажбата на имуществото на Евалин Маклийн. По-късно към диамантът Хоуп са прибавени сапфира на Екатерина Велика, Звездата на Изтока и колието Инквизиция. Воден от желанието да сподели красотата на скъпоценните камъни с възможно най-много хора, Хари Уинстън дарява диаманта Хоуп на музея Смитсониън през 1958, а по-късно и Португалския диамант и Опенхаймер.
източник
Португалският диамант

източник 
Диамантът Опенхаймер

Хари Уинстън умира през 1978 на 82 години. Днес компанията Хари Уинстън продължава да бъде една от водещите компании в бизнеса с диамантени бижута.

През 2010 по повод 50 годишнината от даряване на диаманта Хоуп на музея Смитсониън, дизайнерите на компанията Хари Уинстън инкрустират диаманта в нов модел колие – Прегръщайки надеждата.

източник
Чернобяла снимка от даряването на диаманта на музея Смитсониън през 1958

източник
Новата премяна на диаманта Хоуп днес


Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...